Smagning af Dom Pérignon 2009 og Dom Pérignon Rosé 2005
Jeg må indrømme, at selvom jeg har smagt en del i vinens verden, så bliver jeg stadig spændt, når jeg har smagninger planlagt, hvor det er nye årgange eller vine, jeg ikke kender. Ingen af de to vine, der skulle smages denne dag, havde jeg smagt årgangen på før, så jeg var spændt som en lille pige juleaftens dag. Der var to flasker er på dagens smageprogram: Dom Pérignon 2009 og Dom Pérignon Rosé 2005.
Dom Pérignon 2009
Champagnen her afløser årgang 2006 og er blevet frigivet i september 2017. Årgangen 2009 var en relativ varm årgang i Champagne, og af samme årsag har huset også vurderet, at champagnen er klar nu (endda før årgang 2008). Chef de Cave Richard Geoffroy udtaler, at han, på samme måde som mange andre i Champagne-regionen, har været lykkelig over vejrforholdene i 00’erne:
”Faktisk har vi ikke set så gode forhold og champagner i mere end 300 år,” fortæller han.
Vinen har en flot klar strågul farve, og de små tætte bobler står stærkt og tæt i glasset. Ved første besøg synes vinen frisk, syrerig og tæt pakket i frugten af grønne æbler. Men også med mere modne toner såsom hvid fersken og gult æble. Vinen er ekspressiv og imødekommende i frugten, og samtidig med bagvedliggende autolytiske toner af toast og surdej. Der er næsten en mælket tone over champagnen her.
Da vinen bliver smagt, er det de samme noter som i næsen. En ikke helt lige så moden og åben struktur som i næsen, men her er en flot syre, stilkethed og masser af grønne toner. Intensiteten og kompleksiteten er ikke til at tage fejl af. Vinen har mange lag og endda også endnu flere, end hvad den tilkendegiver pt. Vinen er klar til at nydes, som den er her, men med meget mere at byde på på sigt. Jeg vil glæde mig til forhåbentlig at krydse veje med denne vin igen, når vi begge er blevet lidt ældre og rundere.
Vejledende udsalgspris: 1.250 kr.
Dom Pérignon Rosé 2005
Rosé-champagnen her afløser årgang 2004, som har været på markedet de sidste to år. Årgang 2005 er frigivet her i november 2017. I 2005 blev druerne særligt udvalgt og bliver beskrevet med en ”ikonisk og uovertruffen modenhed,” hvilket passer godt på endnu en vam årgang for området. Med den rendyrkede pinot noir er det den røde karakter og den intense dybde i smagen, der er kendetegnet for champagnen her.
Champagnen er sart og lys i farven af en rosé-champagne at være. Og i næsen har champagnen samme laktiske tone som sin ”lillesøster” Dom Pérignon Blanc 2009, jeg smagte tidligere. Vinen er nærmest reduktiv ved første møde, men sender sarte, stille toner af jordbær og hindbær op af glasset.
Da jeg genskænker vinen, lader den stige lidt i temperatur samt giver den et ordenligt swirl er det dog, som om den vågner den op. Toner af blommer, pære, toast, surdej og flint fletter sig sammen og kravler elegant op af glasset. Tonerne er runde og bløde og fortsætter i smagen. Man fornemmer de fornemme tanniner, de udviklede toner samt en høj bitterhed og endda også lidt lakrids. Vinen virker igen lidt reduktiv og tæt pakket. Jeg tillader mig at lufte den kraftigt og ser en straks en spændende udvikling. Dette er uden tvivl en champagne, der vil live op med mad. Her kunne jeg eventuelt forslå en tatar med rugbrødscrumble og krydderurtemayo. Min personlige holdning til denne vin er, at den skulle i vinkøleskabet, for så ville jeg på sigt ville have et rigtig godt glas til gode.
Vejledende udsalgspris: 2300 kr.
LÆS OGSÅ: Munken, boblerne og giganten LVMH