Peter Ålbæk: “Jeg har været turen rundt om tyrenosser, svinehjerneboller og alt i indmad.”
Peter Ålbæk lukker bedst sine forretningsaftaler over en god middag, fordi måltidet sætter sjælen fri og skaber grobund for løsninger. Han elsker sort peber. Og så mener han i øvrigt, at vin skal drikkes i flaskevis, hvis man skal smage ordentligt på varerne. Mød filmproducenten og provokatøren til en snak om hans forhold til mad.
HVORDAN GÅR DET EGENTLIG MED DIT PROJEKT OM AT LAVE MADBODER?
”Jeg tror på det. Jeg har rejst og set det i andre storbyer. Det har jeg lært af, og det har givet mig blod på tanden.”
HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?
”Den restaurant, der har givet mig flest ”ud af kroppen oplevelser”, er Restaurant Babette i Vordingborg. Jeg er en lille, forpjusket fugl, som en gang imellem skal have et kosttilskud, der får min fjerpragt til at strutte, og det er kun Vivi Schouws køkken, der kan det. Jeg spiser ofte ude både herhjemme og rundt omkring på kloden, så jeg har referencerne i orden.”
HVAD ER DIN YNDLINGSDRIK?
”Den gode, gamle gin/tonic. Den er simpel, kan ikke ødelægges, og jeg skider på, hvilken gin der er i den. Der er dog en kedelig tendens til, at man nogle steder kommer en agurk i drinken i stedet for en citrusfrugt. Det kommer ikke til at ske hos mig. Så bliver den sendt ud igen.”
HVOR OFTE SPISER DU UDE?
”Mit arbejde er at finansiere film og få enderne til at mødes. Det kræver en fokuseret og vidtløftig proces. Frokosten eller middagen giver sjælen fri, og der finder vi ofte løsningerne. Løsninger, som tit udebliver på et almindeligt forretningsmøde, fordi alle har paraderne oppe. Så rundt regnet er jeg nok på restaurant et par gange om ugen året rundt. Hvilket også både kan ses på min livvidde og mit levertal.”
HVAD ER ET GODT MÅLTID FOR DIG?
”En madoplevelse, der bringer selskabet et andet sted hen, end det havde forventet. Både madmæssigt, men også i forhold til den indflydelse, som det gode måltid har på sindets vandring.”
HVOR HAR DU HAFT DIN BEDSTE MADOPLEVELSE?
”Ud over Restaurant Babette så er byen San Sebastian uforglemmelig for mig, når det drejer sig om mad. Det er det spanske køkken faktisk generelt. Men en kedelig eftermiddag satte jeg mig til bords på Arzak i byen med min familie og min bedste filmdistributør gennem årene. Både maden og selskabet var uforglemmeligt. Alle fik forskellige retter arrangeret af køkkenet, og så blev der smagt på livet løs hos hinanden.”
HVAD ER DET MEST EKSOTISKE, DU HAR SPIST?
”Jeg har været turen rundt om tyrenosser, svinehjerneboller og alt i indmad. Men første gang, jeg på Noma fik deres urtepotte med spiselig jord og gulerødder i, stod tiden stille for mig, og jeg følte, at lige her skete der noget. Det gjorde der sgu også. Jeg er voldsomt stolt af, hvad Rene Redzepi og Claus Meyer har gjort for Danmark.”
HVAD ER DIN DÅRLIGSTE VANE I FORHOLD TIL MAD OG DRIKKE?
”Det må nok være, at jeg mener, vin skal smages i flaskevis. Jeg kan intet alkoholisk indtage før solnedgang, men jeg elsker den inspiration og lyst på livet, som god rødvin giver mig. Så alt for meget af den er en dårlig vane. Vin giver mig en lykkefølelse. Jeg er altid glad med et glas i hånden. Og så får jeg mine bedste forretningsmæssige ideer efter en flaske eller to. Madmæssigt griner min familie af mig, fordi jeg ubevidst udstøder knurrelyde, når jeg er særlig tilfreds med måltidet. Det er vel også en dårlig vane.”
HVAD HAR DU ALTID I DIN HUSHOLDNING?
”Sort peber. Det giver mig et kick, når duften rammer mine næsebor, og det er altid en ekstra dimension på maden.”
HVILKEN MUSIK HØRER DU, NÅR DU SKAL LAVE MAD?
”Jeg synes, radio er bedst til madlavning. Gerne Alex Nyborg Madsen som giver mig nye musikalske ”energidrikke” og er en klog vært.”
HVORDAN ER DU SOM VÆRT?
”Meget underholdende, indtil jeg pludselig falder i søvn ved bordet. Men alle har vænnet sig til det, og der er ingen, som tager det personligt mere.”
HVAD ER SMAGEN AF EFTERÅR FOR DIG?
”Det første æble plukket direkte fra træet. Og en svamp, der uden beregning blotter sin blege krop i jordoverfladen til min forlystelse. Efteråret er for mig den mest sanselige tid. Duftene er stærkere, vejret er skiftende, og det påvirker også sæsonens måltider.”