Nynordisk italiener
Efter at have serveret klassikere fra det italienske køkken de seneste mange år, har Spuntino på Vesterbrogade valgt, at der skal nye boller på suppen. Det vil sige ny køkkenchef, nyt menukort, nye rammer og nye ambitioner. Vi har set nærmere på, hvad alle forandringerne har bragt med sig.
SPUNTINO
Vesterbrogade 68
1620 København V
+45 70 20 50 89
spuntino@cofoco.dk
Åbningstider:
Mandag til lørdag fra kl. 17:30 til midnat
Der er sket meget. Lad det være sagt med det samme. På Vesterbrogade 68 var der indtil for et par måneder siden sorte reoler og røde bænke, som var med til at give det ellers lyse rum en intim og hyggelig, men også lidt dunkel stemning. Når man træder ind i rummet i dag, er det en helt anden atmosfære, man bliver mødt af. Alle de sorte reoler og de røde bænke er væk. Tilbage er kun det okkerfarvede terrazzogulv i stueetagen. Indretningen er minimalistisk, rustik og rå. Den dominerende farve er hvid, og stolene er enkle i mørkebrunt træ. Lader man blikket panorere gennem lokalet, bliver det hvide kun brudt af store, smukke lerkrukker med meterhøje, opstammede oliventræer, så lokalet stadig er frit og åbent.
Der er middelhavsstemning, men i en frisk, nordisk fortolkning. Og det er i virkeligheden også sådan, man et langt stykke hen ad vejen kan beskrive retterne på restauranten, der har sin helt egen stil.
”Maden er meget anderledes end på det gamle Spuntino. Så det er ikke mere et sted, man skal komme, hvis man vil have pasta i tomatsovs eller tiramisu. Vores køkken er meget mere baseret på grøntsager i dag, og vi bruger væsentligt mere fisk og skaldyr, end det var tilfældet på det gamle Spuntino,” fortæller Israel Karasik, der er den nye køkkenchef på restauranten.
MIDDELHAVSMAD MED EN GRØN TWIST
Israel har en klassisk, fransk køkkenbaggrund. Han er uddannet på The Culinary Institute of America i Hyde Park i New York, og herefter var han kokkeelev på Jasper’s i Boston, som var en af de første restauranter, der lavede mad, der var karakteristisk for New England-området. Han har også arbejdet på Rialto hos Jody Adams, hvor maden var fra middelhavsområdet. I 1998 flyttede han første gang til København og fik arbejde på Konrad under Petter Nilsson. Her var stilen en bladning af sydeuropæisk og skandinavisk. Masser af grønt, meget let og meget unikt for 90’ernes restauranter i København. De seneste år har han arbejdet i USA på sine egne restauranter, hvor køkkenet har været udpræget italiensk.
”Min morfar havde flere italienske restauranter i New Jersey. Her var stilen gammeldags amerikansk/italiensk med masser af tomatsauce og ret tung mad. Det smager jo helt fantastisk. Men på mine egne restauranter lavede jeg klassisk, italiensk mad med en twist og med masser af grøntsager. Det er de erfaringer, jeg har forsøgt at tage udgangspunkt i på Spuntinos menukort,” fortæller han.
FUNKY RESTAURANT
På det gamle Spuntino var det vigtigt, at man kunne prøve mange ting, så det var primært små retter, man fik i løbet af aftenen. Israels tanke er at lave noget helt andet.
”Jeg havde tænkt, at det her sted skulle være lidt mere funky og skille sig ud fra andre italienske restauranter i byen. Men samtidig holde fast i princippet om at servere god mad til en fornuftig pris. Den tanke har været en hjørnesten i alle Cofocos restauranter, og det er også det koncept, jeg selv har været gladest for på de restauranter, jeg har haft gennem tiden,” fortæller han.
Af samme grund vælger man på det nye Spuntino fem retter ud af de 10, der er på menukortet. Prisen er 275 kroner, og her er hverken tilkøb eller tillæg, ligesom man ikke skal betale mere, hvis man hellere vil have kammuslinger i stedet for blåmuslinger.
”Jeg håber, at det nye Spuntino bliver det, man i USA ville kalde ’a neighborhood joint’. Det skal være et sted, de lokale bruger, når man har lyst til at spise noget godt uden at betale en husleje for det,” siger Israel Karasik.