Ny bæredygtig laks i Hvide Sande
I klitterne i Hvide Sande i Vestjylland ligger et stort anlæg ved navn Langsand Laks. Når man står udenfor, kan det være svært at forestille sig, at der bag murerne svømmer 500.000 laks i alle størrelser. Men det gør der. Her producerer firmaet Atlantic Sapphire nemlig verdens mest bæredygtige laks.
De sidste 10 år har idémand og medstifter af Atlantic Sapphire, Thue Holm, arbejdet med at gøre det muligt at producere laks på en bæredygtig måde. Anlægget i Hvide Sande blev bygget for seks år siden og har siden fungeret som innovationscenter for at gøre det muligt at producere en laks, der både er bæredygtig, og som ikke indeholder hverken medicin eller kunstige farvestoffer. En ren og bæredygtig laks, man kan spise med god samvittighed, og som skåner både miljø og klima.
Verdens mest bæredygtige laks
Laks er de sidste år blevet en mere og mere populær spise verden over. Så populær, at produktionen af laks er blevet en kæmpestor forretning, fordi der ikke er vilde laks nok til at dække forbrugernes efterspørgsel. Problemet med opdrættet laks har dog været, at det alt for ofte ender med at blive en belastning for miljøet. For eksempel bliver den medicin, man giver laksene, ledt ud i de omkringliggende miljø til belastning for de vilde fisk og havmiljøet.
Derfor har visionen med den danske laks fra Hvide Sande været netop at kunne producere en opdrættet laks så bæredygtigt som muligt. Løsningen er et anlæg på land med vandtætte skodder til det omkringliggende miljø. På den måde er der fuld kontrol over det vand, laksen svømmer i – så den ikke bliver udsat for sygdomme, og der er fuld kontrol over affaldsprodukter.
”Det har været alfa og omega for mig at kunne bidrage til at være med til at løse den globale udfordring med at producere fisk nok uden at ødelægge klima og miljø. Samtidig har ambitionen været at udvikle en metode, som kan etableres alle steder i verden, sådan at produktionen af laks kan foregå lokalt,” siger Thue Holm.
En ren og fedtfattig laks
Eftersom laksene ikke udsættes for smittefare, får de heller ikke noget medicin, og de er ikke tilsat GMO eller kunstige farvestoffer. Ud over at være fri for medicin og kunstige farvestoffer er laksen meget fast i kødet og fedtfattig. Anlægget i Hvide sande består nemlig af nogle store kar, hvor der er skabt kunstig strøm, som minder om den strøm laksen ville møde i det fri. Derfor får laksen motion og bliver fast i kødet og får en lavere fedtprocent end andre former for opdrættet laks.
”Det har været enorm vigtigt for mig, at laksen ikke kun er bæredygtig, men at den også har en virkelig høj kvalitet. Det er i dag lykkedes så godt, at vores laks serveres på flere Michelinrestauranter i San Fransisco og i den amerikanske high-end supermarkedskæde Dean & Deluca,” siger Thue Holm.
Netop nu er anlægget i Hvide Sande ved at blive udvidet, og et helt nyt anlæg er ved at blive anlagt i USA. Indtil videre må de danske forbrugere dog vente lidt med at kunne købe verdens mest bæredygtige laks fra Hvide Sande hos den lokale fiskehandler eller i supermarkedet. Foreløbig bliver laksen kun solgt hos fish4you.dk. Det er dog planen, at laksen skal sælges i et meget større omfang herhjemme og i Nordeuropa, når udvidelsen af anlægget står færdig.
Læs mere på atlanticsapphire.com.
LÆS OGSÅ: Global vodka med lokal smag