Nærvær på menuen
Vi bruger mere og mere tid og stadig flere penge på vores mad. Men når selve måltidet skal indtages, får det sjældent særlig meget opmærksomhed. Nu er Zacapa tilbage med pop up-restauranten Nuet, der giver gæsterne alt det, et godt måltid helst skal indebære. Sammen med en af Sveriges bedste kokke, en mindfulness-ekspert, en dansk verdensklasse violinist og to af verdens bedste bartendere, inviterer de på middag, hvor omdrejningspunktet er innovative retter, velafstemte cocktails, dialog og nærvær.
Vi går stadig mere op i, hvad vi spiser, og hvordan vores mad bliver produceret. Det kan man blandt andet se på, at vi bruger flere penge på vores mad i dag sammenlignet med, hvad vi gjorde tidligere. Ifølge en undersøgelse foretaget af det svenske analyseinstitut Kantar Sifo bruger hele 63% af alle svenskere i aldersgruppen 78-79 år maksimalt 30 minutter på at spise deres middag.
Det er ikke meget. Derfor vender Zacapa nu tilbage med mad- og drikkekonceptet Nuet. Sammen med den kendte kok Edin Dzemat og to af verdens bedste bartendere Josephine Sondlo og Jonas Brandenborg Andersen dækker Zacapa for anden gang i 2017 bordet til en pop up-middag, hvor menuen står på små innovative retter, afbalancerede cocktails, samtale og nærvær. De bliver denne gang akkompagneret af den danske violinist Andreas Bernitt og den svenske mindfulness-instruktør Maria Helander. Målet er at give middagen den tid og opmærksomhed, den fortjener.
Opmærksom spisning
Som noget helt nyt er mindfulness- og spiseekspert Maria Helander denne gang med under hele middagen. Hun har gennem mange år arbejdet med begrebet opmærksom spisning. Det vil hun bruge til at guide gæsterne igennem måltiet og give dem forskellige værktøjer, der hjælper dem med at være tilstede fra velkomstdrinken til desserten. Og det skulle gerne i sidste ende give dem nogle retningslinjer, de også kan bruge, når de sidder til familiemiddagen derhjemme næste gang.
For at sætte endnu flere sanser i spil har den danske violinist Andreas Bernitt denne gang komponeret et stykke musik specielt til aftenen, som underbygger oplevelsen af det, gæsterne får serveret på tallerkenen og i glasset. Det vil forhåbentligt alt sammen bidrage til, at de ”lukker sig inde” i middagsoplevelsen og glemmer tid og sted. Undersøgelsen fra Kantar Sifo viser nemlig også, at langt de fleste unge mennesker ser fjernsyn, tjekker sociale medier eller chatter, mens de spiser – også selv om de er sammen med andre mennesker.
“Målet med Nuet er at hjælpe gæsterne med at være tilstede, så de nyder mad, drikke og samtale 100%. Vi mener, at veltilberedt mad og drikke smager bedst i selskab med andre, og at middagen er et vigtigt redskab, når vi skal pleje vores relationer. Undersøgelsen peger på, at vi er meget distraherede, når vi spiser sammen med andre. Derfor vil vi gerne udfordre gæsterne til at fordybe sig i samtalen om den mad og de drikkevarer, de oplever på tallerkenen og i glasset foran dem,” siger Maria Vegeberg Gram, Senior Luxury & Scotchs C & E Manager hos Diageo Reserve.
Fantastisk mad og spændende samtale
Menuen bliver sammensat af den kendte svenske kok Edin Dzemat, som sammen med bartenderne Josephine Sondlo og Jonas Brandenborg Andersen har knoklet for at finde uventede og overraskede smagskombinationer, der vil overraske gæsterne.
“På grund af min faglighed går jeg selvfølgelig utroligt meget op i ingredienserne og selve det at tilberede maden. Men jeg forsøger også at give selve middagen den respekt og opmærksomhed, den fortjener. I årenes løb har jeg gennem mit arbejde oplevet, hvad kombinationen af et hyggeligt miljø og god mad kan gøre for et selskab af venner eller et par. Og det med at få fantastisk mad og drikke til at gå op i en højere enhed med spændende samtale er en sjov udfordring. Det er hele omdrejningspunktet i Zacapa Nuet,” siger Edin Dzemat.
Omgivelserne er også tit en stor del at middagsoplevelsen. Og når Zacapa Nuet 2.0 byder velkommen i Købenavn, bliver det på den mest oplagde adresse, man kunne forestille sig – konceptet taget i betragtning. Det bliver nemlig holdet på Nimbs nye grøntsagsbaseret restaurant Gemyse i Tivoli, der trækker stolene ud på de fremmødte gæster.
”Vi er et sted, hvor fornuft og følelse mødes. Alle vores grøntsager er 100% økologiske, og vi tilstræber, at alt skal være så naturligt som muligt. Det grønne køkken har altid været noget helt specielt for mig, fordi det er så varieret i både smag og tekstur. Og det glæder jeg mig til at få i spil sammen med Edins retter, og i den indramning hele Zacapa Nuet er,” fortæller Mette Dahlgaard, der er gastronomisk chef på Gemyse.
Gastronomi og cocktails
Det, man fylder i glasset, er en vigtig del af måltidet. Og derfor bør en hver god spiseoplevelse selvfølgelig også suppleres af fantastiske drikkevarer. Den svenske bartender Josephine Sondlo blev for nylig kåret som Nordens bedste bartender og endte efterfølgende op på en syvendeplads i den verdensomspændende World Class-konkurrence. Hun vil sammen med den danske bartender Jonas Brandenborg Andersen, der sidste år vand titlen som Nordens bedste bartender, arbejde på at give gæsterne en unik drikkeoplevelse, som passer til maden.
“Jeg har altid været interesseret i, hvordan forskellige fag kunne arbejde på tværs af hinanden. Og derfor er det også en sjov udfordring at arbejde sammen med Edin på det her projekt. Det har også altid fascineret mig, hvordan folk reagerer og interagerer med hinanden, når de bliver præcenteret for noget, de ikke er helt vant til. Og det gør de i høj grad i det her projekt,” siger Josephine Sondlo.
Du kan opleve pop-up restauranten Nuet på Gemyse i København 18. januar, hvor der vil være to seatings, henholdsvis kl. 17.30 – 19.30 og kl. 20.30 – 21.30. Middagen består af to timers sansebombardement med gourmetmad og cocktails i verdensklasse.
LÆS OGSÅ: Fra alle os til alle jer…