Munken, boblerne og giganten LVMH
At drikke champagne er som at drikke små stjerneskud fyldt med alle dine ønsker - og du bør altid have en flaske på køl. Læs med her, hvor Julie Brink Færch beskriver huset og champagne-giganten Dom Pérignon, som står bag de sidst anmeldte champagner her på Copenhagen Food.
Historien om benediktinermunken Dom Pierre Pérignon og hans arbejde med den mousserende vin champagne har mange hørt mangt og meget om. Det er ingen hemmelighed, at han via sit ihærdige arbejde højnede kvaliteten af champagnen enormt. Den unge munk var med til forfine og effektivisere produktionsmetoden méthode de traditionelle i Champagne, som i dag danner grundlaget for størstedelen af al mousserende kvalitetsproduktion. Og samtidig var han med til at forstå betydningen af kunsten ”at blende” vine fra de forskellige byer og marker, som senere også er blevet et varemærke for Champagneregionen.
Men champagnen ”Dom Pérignon” er dog ikke opfundet af ham. Mærket ”Dom Pérignon,” der i dag står selvstændigt i folks bevidsthed, er egentlig Môet Hennesys flagskibsprojekt. Huset har eksisteret siden 1921, og den første vin blev frigivet i 1936. Môet Hennessy, der i dag er ejet af LVMH-gruppen, var et af de første champagnehuse og blev etableret i 1743. Retten til at bruge det ikoniske navn Dom Perignon til deres flagskibsprojekt kom til Môet Hennessy via overdragelsen af brandet fra Mercier, som LVMH i dag også ejer.
Et job man bør både ære og frygte
Dom Perignon er speciel og har altid været det. I folkemunde er den af flere kaldt ”en af verdens bedste vine” og har derved et rygte at leve op til. Mærket er kun blevet styrket af de mange kunstnere, skuespillere og musikere, der har støttet og været med til at placere det i toppen af pyramiden. I dag ser man flaskerne på restauranter og diskoteker, men også som samlerobjekter. Specielt de senere frigivelser såsom P2 og P3 vil på sigt blive mange penge værd.
Dom Pérignon bliver kun produceret som årgangschampagne, men dog stadig i fem millioner eksemplarer. Dette betyder også, at alle frigivelser af Dom Perignon er på sirligt udvalgte druer fra de 17 Grand Cru-byer. Ingen årgange bliver sluppet fri, medmindre kvaliteten og niveauet er på sit højeste, og først når årgangen er klar. Som en årgangschampagne skal vinen minimum hvile i tre år på gærrester inden frigivelse, og hos Dom Perignon har man som minimum valgt, at vinene skal ligge syv-otte år. Pt. er tilfældet, at 2009 bliver frigivet inden 2008, der stadig ligger og modner i kælderen, da årgang 2009 var klar, men 2008 ikke var. Kældermesteren, ”Chef de Cave”, Richard Geoffroy har siden 1990 stået for det endelige blend og garanterer personligt for hver frigivelse. Et job, man altså bør både ære og frygte.
Som en benchmark-vin som disse vine er, bør alle champagneelskere og -nørder sætte mærket her på deres to drink before I die-liste. Og når man har smagt dem, bør man gøre det igen.
Men er den virkelig det hele værd? Og vigtigst af alt – hvordan smager den? Alt dette får du svar på i Smagning af Dom Pérignon 2009 og Dom Pérignon Rosé 2005.
Dom Pérignon fører i dag følgende serie af vine:
Dom Pérignon: Den første pléntitude, bedre kendt som Dom Pérignon Vintage. Lancheres efter minimum 8 års lagring i kældrene afhængig af den enkelte årgang. Netop frigivet årgang er 2009.
Dom Perignon P2: Pléntitude deuxiéme er et resultat af minimum 16 års modning fra samme oprindelige årgang, hvor et lille parti af champagnen er blevet tilbageholdt i forbindelse med den første frigivelse. Netop frigivet årgang er 2000.
Dom Perignon Rosé: Pinot Noir baseret champagne rosé med den røde frugt som kendetegn. Netop frigivet årgang er 2005.
Dom Pérignon P3: Den tredje og yderst sjældne frigivelse fra samme oprindelige årgang, men som først frigives efter 25 års modning i kælderen på bundfaldet.
Dom Pérignon Rosé P2: På samme måde som med deres blanc champagner P2 vil dette være en anden udgivelse af deres tidligere rosé årgangs-frigivelse.
Kan du heller ikke få nok af champagnes fantastiske bobler?
I weekenden d. 10.-11. november 2017 er Dom Pérignon og Danmarks eneste tre-stjernede Michelin-restaurant Geranium gået sammen om at skabe en gastronomisk oplevelse i boblernes tegn. Alt sammen i anledningen af de tre nylige frigivelser: Dom Pèrignon Blanc vintage 2009, Rosé Vintage 2005 og P2 Vintage 2000. For information samt tilmeldelse: madbillet.dk.
LÆS OGSÅ: Smagning af Dom Pérignon 2009 og Dom Pérignon Rosé 2005