Livet som sommelierstuderende
Efter næsten et års slid og slæb kan jeg se lyset for enden af tunnelen. Det er tættere på end nogensinde. Men hvad kommer det så til at betyde for min fremtid?
Jonas Bronton
Er 24 år gammel og bosat i København.
Arbejder som restaurantinspektør på Brdr. Price.
Har været i restaurationsbranchen i mere end 10 år.
Er netop blevet færdig som sommelier hos Dansk Sommelier Uddannelse.
Arbejdsmæssigt føler jeg, at uddannelsen som sommelier har givet mig en langt større selvtillid i forhold til, hvordan jeg håndterer gæsternes spørgsmål om vin. Jeg føler nu, at jeg har fået en utrolig brugbar baggrundsviden, som gør, at jeg kan tale med om det meste. Skulle der være en vin, jeg ikke lige kender, så har jeg i det mindste en idé om området, druen og klimaet. Det gør, at jeg nemmere kan spore mig nogenlunde ind på, hvordan den vin smager. Og det er uden at have smagt den før.
Nye vaner og nye rutiner
At være under uddannelsen har ført en række ”irriterende” rutiner med sig, som helt sikkert har gjort mit arbejde i restauranten mere professionelt, men måske ikke altid mere effektivt. På samme måde som med et kørekort har jeg en følelse af, at det først er nu, jeg skal til at springe ud i det.
Et af de begreber, som især har bidt sig fast hos mig, er ”BABY, BABY, BABY”. Lige meget hvor travlt vi har med vores gøremål, bliver vinen altid behandlet, som om det var en baby. Det betyder, at det er slut med at tage mere end to flasker i favnen ad gangen. Også selvom man skal bruge fire, så hellere gå to gange.
Noget at det, som jeg har synes bedst om ved uddannelsen, er, at hele forløbet har haft et meget praktisk udgangspunkt. Det vil sige, at når jeg for eksempel har mødt på arbejde mandag aften efter skole, så har jeg ni ud af ti gange kunnet bruge det, vi har lært i undervisningen i min arbejdsgang samme aften.
Lyset for enden
Det har været fantastisk at have så mange engagerede mennesker omkring sig, som har samme passion som en selv, og som er lige så sultne på at lære mere om den fælles interesse. Og så har det også skabt et bredt netværk af mennesker fra hele landet. For mig er det et klart kvalitetstegn for uddannelsen, at der har været studerende, der hver uge troligt har rejst på tværs af landet for at møde op til undervisning mandag morgen.
Det, at jeg nu er ”færdig” med Dansk Sommelier Uddannelse, giver en delt følelse. Jeg er selvfølgelig rigtig glad for at være færdig, men jeg vil helt sikkert også komme til at savne mine medstuderende, som har slidt og slæbt sammen med mig i året, der er gået.
LÆS OGSÅ: Fra tjener til sommelier