Københavnske yndlingsgader: Jægersborggade
For få år siden var Jægersborggade bedst kendt for skudhuller, hashhandel og rockerkrig. I dag har den lille, brostensbelagte gade på Nørrebro transformeret sig til en af byens mest trendy gader, som rummer alt fra en Michelinrestaurant til et karamelkogeri. Det er næsten ikke til at tro, at en strækning på ca. 300 meter kan rumme så mange spændende spisesteder, vinbarer og delikatesseforretninger. Transformationen af Jægersborggade viser den tydelige gentrificering, som Nørrebro har gennemgået, og gaden er gået fra rockercentrum til gastronomidestination.
MEYERS BAGERI
En succesfuld bagebog af samme navn gav den entreprenante kok Claus Meyer ideen til at åbne det længe ventede Meyers Bageri. Brødudsalget lokker med kendte og elskede klassikere som friskbagt ølandshvedebrød, kanelsnurrer og klassikere som teboller og smørcroissanter. Hvis du foretrækker brød fra egen ovn, kan du også købe bage-klar surdej. Meyers Bageri sælger også deres egen æblemost fra Fejø-plantagen og chokolademælk fra Øllingegaard Mejeri.
FUGLEBJERGGARD
Fuglebjerggaard er Jægersborggades gårdbutik med råvarer fra Camilla Plums økologiske landbrug af samme navn, som ligger i Helsinge nord for København. Her kan man handle frugt og grønt i sæson, købe sine planter og krydderurter til altanen og de lækreste, hjemmelavede krydderiblandinger. Butikken forhandler også lammekød, frilandsgris og forskellige pølser, som ligeledes kommer fra Fuglebjerggard. Tag et smut forbi, hvis du mangler noget til aftensmaden, eller hvis du skal give en spændende og anderledes værtindegave.
DEN SIDSTE DRÅBE
Den Sidste Dråbe er en lille familiedrevet specialitetsforretning, der fokuserer på små, håndlavede, økologiske og regionale spiritustyper samt nøje udvalgt udstyr til hjemmebaren. Spiritushandlen flyder over af smukke flasker med æstetiske etiketter, der gerne vil fortælle en historie, og hvis man kigger nøje efter på hylderne, får man øje på litteratur og LP’er. Ægteparret Frederik og Naja er altid med på at dele ud af deres enorme viden, uanset om det handler om vodka eller tonicvand. De åbnede forretningen tilbage i 2014 med inspiration fra Berlin, hvor de blev begejstrede over byens små spiritusforretninger, der specialiserede sig i kvalitetsspiritus fra små destillerier. Udover at sælge spiritus fra små destillerier rundt om i verden, sælger Frederik og Naja også deres egenproducerede vodka Den Klodsede Bjørn, som er håndlavet i Danmark på et af verdens mindste destillerier, og som har opnået international anerkendelse.
ISTID
Istid er Københavns første nitrogen-isbar, som åbnede tilbage i 2016. I det lille lokale på Jægersborggade laver de is med rene, økologiske råvarer, der fryses med nitrogen. Nitrogenet hældes på nede i butikken, og på denne måde får man som gæst en helt frisklavet is hver gang, da isbasen først bliver frosset lige inden, den skal spises. Konsistensen er cremet og blød, og så smager isen virkelig rent. Der er altid fire forskellige smage at vælge imellem, som følger sæsonen, og for hver af deres isvarianter har de lavet en “killer-combo-super-sundae” med tre-fire hjemmelavede toppings til den is, man vil have.
RO CHOKOLADE
Ro Chokolade er de lækkersultenes paradis, hvor chocolatieren Rasmus Olsen har både butik og produktion. Selv kalder han sit chokoladekoncept ”mormor-møder-Phillip-Starck”, for mens smagen er traditionel med fokus på de rene råvarer, er den omhyggelige formgivning af de små, fyldte lækkerier straks mere eksperimenterende. Hos Ro Chokolade får man frisklavet chokolade i bogstaveligste forstand. Al chokoladen bliver nemlig produceret i baglokalet på daglig basis, og det giver produktet en hel anden smag og konsistens end den chokolade, man er vant til, som er proppet med tilsætningsstoffer. Sortimentet hos Ro Chokolade tæller blandt andet fyldte chokolader, flødeboller, varm chokolade om vinteren og hjemmelavet is om sommeren.
LA DISPENSA
Det helt nye italienske mini-marked, La Dispensa, åbnede på Jægersborggade i marts måned og er allerede en lokal favorit. Folkene bag La Dispensa står også bag det populære La Banchina på Refshaleøen og Il Buco på Islands Brygge, hvor de laver nogle af byens mest eftertragtede croissanter. La Dispensa forhandler nøje udvalgte danske og italienske varer, hvor der er lagt vægt på kvalitet, økologi og producenterne. På hylderne i de små lokaler finder du for eksempel fermenterede grøntsager, færdigretter, vine fra Il Buco Importazione, olivenolie, ris, mel, nødder, oste og andre lækkerier. Bagværket kommer selvfølgelig fra Il Buco, som udover blandt andet at lave de lækre croissanter og brød også producerer friske pastasaucer og pasta, som er klar til at tage direkte med hjem i køkkenet.
KARAMELLERIET
I det lille karamelkogeri kan man opleve et gammelt uddøende håndværk på tætteste hold og følge de håndlavede karamellers vej fra røremaskine til slikpose. Det er de professionelle slikmunde Charlotte Vigel og Tine Ipsen, der i sin tid grundlagde Karamelleriet i en gammel cykelkælder dengang Jægersborggade stadig var et sted, hvor bandekriminaliteten og narkosalget dominerede gaden. Udvalget byder på alt fra traditionelle flødekarameller med forskellig smag til fudge, dragéer og de såkaldte klippestykker, som er meget faste karameller, der fungerer som en reference til Charlotte og Tines bornholmske ophav.
Produktionen foregår på stedet, så man bliver let forført af den søde duft af nylavet karamel, der kan duftes i hele gaden.
GONZO
Gonzo er en rummelig og hyggelig café, der med de store vinduer og grønne planter er en oase på Jægersborggade. På menuen er der masser af økologiske muligheder som for eksempel øl fra Herslev Bryghus, naturvin, økologisk kaffe og urtete samt en masse lækre kager. Den Økologiske morgenmadstallerken bliver serveret i hverdagene, mens der er brunch på menuen i weekenden. Det, der gør Gonzo unik, er stedets ugentlige fællesmiddag hver mandag. Middagen koster 100 kroner for de voksne, 75 kroner for børn fra 3-7 år og er gratis for dem under 3 år. Menuen skifter hver mandag, og der er en vegetarisk mulighed for dem, der ikke spiser kød.
MANFREDS
Manfreds er det mere afslappede koncept fra holdet bag Relæ (se nedenfor), og det ligger bogstaveligt talt på den anden side af gaden. Manfreds har samme værdigrundlag i forhold til bæredygtighed, ingredienser af højeste kvalitet og naturvin som storebrorrestauranten, men med en mere nede-på-jorden-hverdagsatmosfære. Prøv kokkens tastingmenu med tilhørende vinmenu, og hvis du føler dig eventyrlysten, så giv tjeneren fri leg til at udvælge vinene. Selvom menuen primært er grøntsagsbaseret, er det et must at bestille deres tatar, eftersom det nok er byens bedste. Som de selv fortæller dig på deres hjemmeside, er Manfreds ”verdens eneste grøntsagsfokuserede restaurant berømt for deres rå kød.”
RELÆ
Relæ er en af de ældste stjerner på Jægersborggade. Restauranten blev etableret af Christian Puglisi i 2010, dengang gaden stadig var præget af voldsom bandekriminalitet. I 2012 fik Relæ en Michelinstjerne til stor overraskelse for såvel sig selv som omverdenen, for opsætningen med små træborde, bestik i skuffen under bordet og mere afslappet service blev normalt ikke honoreret af Michelin. Puglisi gik aldrig målrettet efter Michelinstjernen. Han ønskede først og fremmest at sprede budskabet om, at simple råvarer, primært grøntsager, kan udgøre et fantastisk måltid og samtidigt åbne op for kreativiteten i køkkenet. Af samme grund betyder restaurantens økologiske guldmærke meget for Puglisi. Madstilen er langt hen ad vejen grøntsagsbaseret, og der bliver serveret masser af naturvin. Christian Puglisis Farm of Ideas er hovedleverandøren af råvarer til både Relæ, Manfreds og Bæst på Guldbergsgade, og det gør oplevelsen endnu mere speciel, når “farm to table”-ideen virkelig bliver udlevet. I øvrigt er Relæ en af byens billigste Michelinoplevelser, og man kan få fire retter med vinmenu til 870 kroner og en Relæ Experience til 1580 kroner.
GRØD
Hvis man skal have et hurtigt, velsmagende, billigt og mættende måltid mad, er Grød stedet. Det er Københavns første og eneste grødrestaurant, som Lasse Skjønning åbnede tilbage i 2011 på Jægersborggade. Efterfølgende har Lasse åbnet fem grødbarer rundt omkring i København. Om morgenen finder man dampende skåle fyldt med toppings som æble- og vaniljekompot, nødder, hjemmelavet karamel og økologiske, frysetørrede bær. Senere på dagen byder menuen på skåle med risotto efter sæson, indisk inspirereret daal og den asiatiske risgrød congee.
Prøv selv nogle af Grøds opskrifter her.
TERROIRISTEN
Den gode historie er en del af nydelsen, når indehaveren Stefan Jensen serverer både vin og viden for såvel ligesindede eksperter som nysgerrige nybegyndere. Terroiristen er en vinbar og -butik, som fokuserer på autentisk, terroirpræget vin. Vinene, som bliver solgt her, er naturligt fremstillede af økologiske eller biodynamisk dyrkede druer uden brug af kulturgær, enzymer eller andre kemiske hjælpemidler. Det er altså levende vine. Stefan Jensen har især en forkærlighed for italiensk vin, som derfor også fylder en del på kortet, men der er også mere eksotiske vine på kortet fra blandt andet Georgien, Slovenien, Serbien og Tjekkiet og Ungarn. Udover vinene byder Stefan på småretter, der komplimenterer vinene og sæsonen. Hvis man er mere til at drikke vin derhjemme eller i en nærliggende park, kan man også sagtens købe en flaske med.
ANTIDOTE
Antidote er en af gadens mest populære hæng-ud-steder i weekenden og på lune sommeraftener. Manden bag Antidote er vinmanden Kenn Husted, der blandt andet står bag vinbarer og spisesteder som Bibendum i Nansensgade, Paté Paté i Kødbyen og Falernum på Værnedamsvej. Kendetegnet for Kenn Husteds vinbarer er den afslappede stemning, en forkærlighed for Middelhavskøkkenet og interessante vine, der ligger i en prisklasse, man kan være med på. Antidote er blevet til et sted med fokus på rene råvarer samt vine fra producenter, der har en mere holistisk tilgang deres vine. Menuen skifter dagligt på Antidote, da de arbejder tæt sammen med en nærliggende gård, så det er bonden, der sætter dagsordenen, og så må kokkene være opfindsomme. Dette fokus har ikke gjort stedet mindre populært, så man skal sørge for at bestille bord – især i weekenden.
THE COFFEE COLLECTIVE
The Coffee Collective flyttede ind på Jægersborggade tilbage i 2008 med en stor kafferister og åbnede, hvad der viste sig at blive en af byens mest populære kaffebarer og en af verdens mest anerkendte kafferisterier. Udover gode smagsoplevelser har The Coffee Collective til formål at oplyse den almene kaffedrikker om kvalitetskaffe samt formidle relevant viden om, hvordan kvalitetskaffe bliver til på den lange rejse fra jord til bord. De har udviklet handelsmodellen Direct Trade, der skal garantere sporbarheden i kaffen fra producenten til den færdige kop. Sådan gør The Coffee Collective en stor indsats for at kommunikere kaffens produktionshistorie ud. Om det når ud til den almene forbruger er ikke sikkert, men de folk, der ønsker at vide hvilken etik, der ligger på bunden af deres kaffekop, er bedre oplyst. Så prøv at drikke din kaffe her med god samvittighed, næste gang du har en trang til koffein. Det er stærkt vanedannende.
PLANTEPØLSEN
Plantepølsen er Jægersborggades nyeste spisested, og her er der fokus på hotdogs – men ikke den klassiske af slagsen. Stedet har nemlig til formål at udbrede den plantebaserede livsstil gennem en så klassisk, velsmagende spise som hotdogs. Hos Plantepølsen serverer de veganske gourmetpølser, der er inspireret af smage fra forskellige regioner og dele af verden. Deres pølser er baseret på planteproteiner, og deres hotdog-toppings består blandt andet af hjemmelavede relishes, slaws, kimchi og pickles samt egne stærke, søde og salte saucer. Oprindeligt solgte Plantepølsen deres veganske hotdogs fra en rekonstrueret ladcykel både i og udenfor København i 2017. Men drømmen om at få budskabet og maden ud til flere var så stor, at de tilmeldte sig en kickstarter-kampagne, som resulterede i, at de den dag i dag er beliggende på deres drømmeadresse.
LÆS OGSÅ: Københavnske yndlingsgader: Værnedamsvej