Ind til kernen af en god dessert
Efteråret har for alvor sneget sig ind i din have. Pludselig hænger der skinnende, røde, solmodne æbler tungt fra træerne, og de venter bare på at blive plukket og forvandlet de til lækreste desserter. Du kan trylle Melrose-æbler om til en mildt krydret kompot med smag af vanilje og kardemomme. Eller lave en valnøddesmulderdejstærte med et strejf af honning ud af dine Elstar-æbler. Har du ingen have, gælder det bare om at finde en pluk-selv-plantage tæt på, hvor du bor. Vi er taget på æblerov i haven.
5 slags æbler
Der findes fem gode æblesorter at lave mos, saft og desserter af. Du kan selv prøve dig frem med sorterne og opleve forskellene i smag og konsistens.
MELROSE – godt til æblekager og krydrede kompotter
Melrose er et stort, rundt æble. Skrællen er gulgrøn, og den bliver rødflammet på solsiden. Frugtkødet er fast og saftigt – men med en sød, syrlig smag. Æblerne bliver kun bedre ved lagring. Man regner Melrose-æbler for at være udsøgte dessertæbler. Og de er bedst omkring juletid.
Æblekompot med vanilje, kanel og kardemomme
Æbletærter med brombær
ELSTAR – godt til smulderdejstærter
Elstar blev opdyrket i Holland i 1950’erne. Det er et populært dessertæble med klare kendetegn. Skrællen er marmoreret og ofte med et mat farveskær af gul, der har et strejf af rød i sig.
Æble- og valnøddesmuldredejstærte
BELLE DE BOSKOOP – godt til karamelliserede æbler
Belle de boskoop blev opdyrket i Holland omkring år 1850 og har siden da været meget populært. Det er et stort æble – lidt klodset og groft. Æblet er matrødt med smukke rustrøde pletter. Selve kødet har en grønlig og hvid farve, mens konsistensen er fast og tæt. Det er skarpt i smagen, og derfor er det ikke et oplagt spiseæble. Til gengæld er det velegnet til desserter, hvor det er skåret i skiver med valnødder og en god ost. Belle de boskoop er også velegnet at bruge i salater. Æblet holder i øvrigt faconen ved bagning, hvilket gør det ekstra godt, hvis man vil lave karamelliserede æbler.
Karamelliserede æbler
JONAGOLD – godt til hjemmelavet æblesaft
Jonagold er et amerikansk kvalitetsæble udviklet i 1940’erne. Det er et reelt æble, som fylder meget. Særdeles godt, hvis du har problemer med at nå ”6 om dagen”. Æblet er gult med røde streger. Det er et sødt æble, men med en god syrebalance. Kødet er fast og skinnende hvidt. Vidunderligt at spise, som det er, og et rigtigt godt æble til bagning eller til at lave saft af.
Hjemmelavet æblesaft lavet på saftkoger
IDARED – godt til æblekager
Idared er et godt sprødt, rødt og knasende æble. Det er et godt lagringsæble, der holder sig friskt til slutningen af januar. Og helt til juni ved ekstra gode lagringsforhold. Frugtkødet er gulgrønt med et strejf af rosa og er både saftigt og syrligt. Æblet er fint til mos, bagning og kager. Æblesauce lavet af Idared får en rigtig flot rosa farve. Kog æblerne med skræl på, og si dem til sidst.
Æble- og kanelkage
LÆS OGSÅ: Alt om chokolade