I nærheden af Norge
To nordmænd er kommet til byen, og med sig har de bragt et særligt og ærligt koncept. Nøgleordet er nærhed, og stedet kaldes Naert. Copenhagen Food har besøgt den nye nordiske restaurant, der hylder norsk gourmetmad.
Ved Nina Bangs Plads i indre København, et stenkast fra Rundetårn og det indkøbslystne menneskemylder, gemmer sig en restaurant med begge ben placeret solidt på jordoverfladen. Her kan man søge hen, når hverdagen bliver for travl, og man har brug for en bid afslapning og en tår kærlighed.
Bedstemor er inspirationen
Såvel mad som vin er i fokus på Restaurant Naert, og samspillet mellem de to elementer er vigtigt. Det er kokkene Sigurd Mo Bjørklund og Simon Jangård Selliseth og de to sommelierer Kamilla Kristensen og Martin Skaaning Johansen, der får mad og vin til at gå op i en højere enhed.
Konceptet er bygget op omkring den nordiske køkkenstil, en afslappet stemning og en ubetinget nærhed i alt. Det gælder nærhed i råvarerne, i arbejdsgangene og i forholdet til gæsterne.
Udgangspunktet er traditionelle nordiske råvarer, som krydres med norske godbidder såsom myseost, pølser og tørret fisk.
”Jeg får rigtig meget inspiration fra min bedstemor og hendes madlavning,” fortæller Sigurd Mo Bjørklund.
Simon Jangård Selliseth forklarer: ”Vi trækker på mange ting fra barndommen og ting, som vi har smagt før. Og så ryger, tørrer og salter vi selv vores fisk, og vi syrner selv vores mejeriprodukter.”
Fra Norge til Hawaii
Norge er referencepunktet for mange af Restaurant Naerts gæster.
”De synes, det er spændende, når vi trækker norske råvarer fra barndommen frem,” fortæller Simon.
Flere af gæsterne har et personligt forhold til Norge, fordi de enten har stået på ski i Norge eller har en norsk mor eller nabo. Og det personlige forhold bliver plejet på Naert. Det handler om at skabe en let og afslappet stemning for gæsterne, hvor der er plads til hygge og latter. Derfor er det også Simon og Sigurd selv, der serverer maden. Nogle gange med en god portion humor på siden.
”Vi prøver at sætte et personligt præg,” fortæller Simon, og Sigurd forklarer: ”Vi prøver at lave lidt sjov, så nogle dage tager vi Hawaii-shorts på.”
Det er glade og fornøjede gæster, som er omdrejningspunktet for det lille team, og successen måles på glædesbarometeret.
Simon fortæller: ”Gæsterne har været meget modtagelige overfor ny mad, og successen er, at man kan mærke, gæsterne er fornøjede.”
En bid af Bergen
Har du fået lyst til at opleve Restaurant Naert, findes der en enestående mulighed til restaurantfestivalen Gastromondo Festival fra 18. juli til 7. august. Besøger du Restaurant Naert i denne periode, kan du komme på en smagrejse til Bergen uden at forlade København.
Gæsterne kan glæde sig til en aften i Bergens tegn med blandt andet pinneskjøtt og masser af overraskelser.
”Man hører kun om Oslo, når man taler om mad i Norge, men der er meget godt at hente i Bergen. Der er mange interessante kokke og restauranter, som fortjener mere opmærksomhed, og vi vil gerne vise Bergen frem,” fortæller Simon.