Guide til Københavns bedste isbarer
Mælkeis med hvid chokolade, blå birkes og kaffe, havtornsorbet eller en hjemmelavet ispind med hakkede, fyldte chokolader i midten? De københavnske isbarer skal endelig besøges, og hvad enten du er til det mere eksperimenterende eller den klassiske, italienske is, så byder byen helt sikkert på noget, som lige er din smag!
OLUFS IS
Et par somre siden fik en nyåbnet isbutik københavnerne til at valfarte til den farverige Olufsvej på Østerbro. Her langede Hviids nemlig frisklavede, italienske ispinde i lækre smagsvarianter og flotte farver over disken. I dag er navnet skiftet til Olufs, men bare rolig. Isene er de samme, og hvis du er en af de få, der endnu ikke har været forbi, så kan det kun gå for langsomt! Olufs laver kvalitetsis af mælk overtrukket med god chokolade og pyntet med gode sager som nødder, mandler eller krymmel. Smagsvariationerne er mange, og du kan for eksempel få en pistacieis overtrukket med mørk chokolade vendt i hakkede mandler eller en jordbærsorbet overtrukket med hvid chokolade. Alle is laves i lokalet på Østerbro, og på Facebook kan du hver dag se, hvilken variant der er ’dagens is’.
Olufsvej 6
2100 København Ø
www.olufs.dk
ISMAGERIET
Et godt stykke ude på Amager mellem Amager Fælled og Kongelunden ligger Ismageriet. En lille tidslomme, hvor interiøret, de grønne klinker og palisander-spejlene står præcis, som det gjorde, da butikken blev bygget i 1958. Ud over retrostilen er stedet også kendt for de lækre, italienske is, der laves af friske, naturlige og sæsonbestemte ingredienser. Som en hjælp til allergikere fremgår det altid, hvilke allergener der findes i de forskellige is, og Ismageriet bruger hverken husblas, gelatine eller andre former for animalske stabilisatorer i deres is. Du kan for eksempel nyde havtorn- eller blodgrapesorbet, yoghurtis med blåbær eller en mælkeis med espresso og honning.
Kongelundsvej 116 2300 København S
www.ismageriet.dk
BRYGGEN 11
Køen foran ismontren hos Bryggen 11 er ofte en smule lang, da mange af havnebadets gæster provianterer her til en pause på den solbeskinnede græsplæne. Isene er dog ventetiden værd, og her får du nogle smagsvarianter, du ikke finder alle steder i byen. Du kan for eksempel prøve en sorbet med lime/ chili, solbær/estragon eller jordbær/basilikum. Eller hvad med en mælkeis med hvid chokolade, blå birkes og kaffe eller kanel/citron? Smagsvarianterne skifter ofte, og hvis du er til mere eksperimenterende is end blot den klassiske mælkechokolade og vanilje, så bør du bestemt lægge vejen forbi Bryggen.
Islands Brygge 11
2300 København S
MAMMA CHE GELATO
Italienske iselskere vil nok argumentere for, at der kun findes én ægte isbiks i København, nemlig Mamma Che Gelato. Den lille butik i Nansensgade er til at overse, men kig endelig forbi. Den cremede, italienske iscreme rulles ikke i kugler, men smøres af de italienske mammaer, der ejer biksen. Deres mænd huserer på pizzastedet La Fiorita på den anden side af gaden, og så skulle der vist være mulighed for en ægte, italiensk sommeraften i Nansensgade-kvarteret. Hos Mamma Che Gelato får du italienske smagsvarianter som panacotta, zuppa inglese og tiramisu samt de mere klassiske i seks forskellige sorbeter og cirka tolv mælkeisvarianter.
Nansensgade 62
1363 København K
SICILIANSK IS
På Skydebanegade midt på Vesterbro finder du en anden lille, italiensk oase: Siciliansk Is. Hver vinter rejser indehaverne til Sicilien og finder frem til de bedste råvarer, som de tager med hjem og serverer for danskerne. Her finder de pistacienødderne i den lille by Bronte på vulkanen Etna, hvor man på den rå lavajord har dyrket pistacienødder i over tusinde år. Chokoladen får ejerne specialfremstillet af det sicilianske dolceria Bonajuto, og kaffen til kaffeisen kommer fra familieristeriet Stagnitta i Palermo. Sådan kan der fortælles historier om alle råvarerne, og selvom lakridsen kommer fra Johan Bülow og de friske brombær fra Rokkedyssegård, så skinner den italienske iskærlighed tydeligt igennem. Du kan også nyde Siciliansk Is på Christianshavns Kanal 2.
Skydebanegade 3
1709 København V
www.sicilianskis.dk
DET VIDE HUS
Den lille café Det Vide Hus i Gothersgade serverer i sommerperioden lækre, hjemmelavede ispinde, som man passende kan nyde i den tilstødende Kongens Have. Af smagsvarianter kan nævnes myntechokolade overtrukket med hvid chokolade og jordbærsorbet overtrukket med mørk Kaoka-chokolade fra Frankrig. Eller hvad med en Piemonte-pistacieis overtrukket med hvid chokolade og karamelliserede hasselnødder eller en mørk chokoladeis med en kerne af flødekaramel og saltede peanuts? Isene laves dagligt, og smagsvarianterne afhænger af tilgængelige råvarer og ejerens humør, så slå et smut forbi og se, hvad der er på menuen!
Gothersgade 113
1123 København V
FREDERIKSBERG CHOKOLADE
Chokoladebutikken på Frederiksberg kan i de varme måneder tilbyde hjemmelavede is i hjemmelavede vafler, der er dyppet i hjemmelavet chokolade. Så bliver det vist ikke bedre! Isene skifter dagligt, så det er bare om at tage forbi og prøve lykken. Af sidste års smagsvarianter kan blandt andet nævnes mælkeis med hakkede stykker af fyldte chokolade fra butikken. Her kan man aldrig vide sig sikker på, hvor meget nougat, trøffel og marcipan der er i isen. Isbutikken tilbyder også spændende varianter som vandmelon, stikkelsbær eller en ølis på bornholmsk chokolade-stout. Du kan nyde isen ved de små borde foran butikken eller i Frederiksberg Have lidt længere nede ad gaden.
Frederiksberg Allé 64
1820 Frederiksberg C
www.frederiksbergchokolade.dk