Gløgg er ikke “bare” gløgg
Malene Smidt Hertz er Danmarks eneste kvindelige vinkyper. Der udover er hun WSET diploma-uddannet og ejer af rundtomvin.dk og vinuddannelse.dk. Vi har mødt hende til en lille snak om gløgg.
Gennem sit arbejde som vinekspert på Go’ Morgen Danmark lavede Malene i årevis en større gløggtest med et smagepanel. Og det blev startskuddet til, at hun gik i gang med at fremstille sin egen gløgg. En dag efter optagelserne på Go’ Morgen Danmark støder hun på en gammel bekendt, som fortæller, at han er i gang med at producere sin egen gløgg. Og så ryger det ud af munden på Malene:
”Det er jeg også! Og så måtte jeg jo efterleve mine egne ord,” smiler hun og fortsætter: ”Gløgg bliver af mange opfattet mere som en tradition end en egentlig positiv smagsoplevelse. Det vil jeg gerne ændre på,” fortæller Malene.
Malene ville gerne skabe en gløgg, der ikke gik på kompromis med kvaliteten og den gode smag. Og samtidig også lade traditionen træde i baggrunden til fordel for gløggens indhold, velsmag og renhed. Med en baggrund i vinens verden vidste Malene, at grundstenen måtte være den valgte vin til gløggen.
”Det er ikke et spørgsmål om pris, men om at skabe harmoni i smagen. Det forkerte valg af vin forstærkes, når gløggen opvarmes,” fortæller hun.
Ingen rosiner
Malene har valgt at producere en færdiglavet gløgg og ikke en essens. Hun vil gerne styre gløggens smag og udtryk helt frem til serveringen hjemme i din stue.
Malenes gløgg er produceret med en lavere alkohol (for gløgg i det mindste) på 10%, og i stedet for spiritus til at skabe en ”efterbrænder” bruger Malene for eksempel ingefær. Gløggen er heller ikke sød i samme grad, som man kender det fra andre gløgg-produkter. Hun ønsker simpelthen, at folk skal have en renere og mere frugtig oplevelse af hendes gløgg, og derfor anbefaler hun heller ikke, at man propper rosiner i som fyld. Og det har danskerne ellers typisk tradition for.
”Rosiner søder med op til 70% af sukker– så hvis man starter med at fjerne dem, er man et skridt på vejen,” udtaler Malene.
Den færdiglavede gløgg er produceret, så den bare skal varmes op til 65 grader og derefter serveres direkte. Den må ikke stå og simrekoge, da det vil skabe en karamellisering af sukkeret og forstærke sødmen samt ændre smagen betragteligt.
Gløgg på nøje udvalgt vin
Malenes gløgg består i dag af tre forskellige varianter. Alle tre skabt på vine fra Italien nøje udvalgt af hende selv. Etiketten er designet af Helene Schjerbeck, som har udviklet et smukt papirsklip, som fortæller om gløggens tilblivelse.
Her er altså en gløgg med identitet, personlighed og en fyldig kraft i smag og dybde. Men kan den leve op til danskernes og juletidens helt særlige ”gløgg-krav”? Det kan du jo selv være med til afgøre. Her på Copenhagen Food siger vi ja.
Hvis du ønsker at smage og nyde Malenes gløgg udenfor hjemmets fire vægge, kan du det i Tivoli enten ved gløggboden Clara Sofie eller hos NIMB igennem julesæsonen. Og ellers er der selvfølgelig mulighed for at købe den med hjem fra enten Irma eller Meny klar til brug i de tre nedenstående varianter.
Malenes rødvinsgløgg med blåbær
En færdigblandet rødvinsgløgg på 70% italiensk rødvin, der er tilsmagt med koncentrat af blåbær og julekrydderier såsom kanel, ingefær, Sevilla orange, nelliker, stjerneanis og bourbonvanilje.
En nyfortolkning af den nordiske juletraditions gløgg med et rent, frugtigt og stilrent udtryk.
Gløggen har været forhandlet i Irma siden 2012. Vejledende udsalgspris er kr. 79,50.
Malenes hvidvinsgløgg med æble
En færdigblandet hvidvinsgløgg, som består af 70% italiensk hvidvin tilsmagt med koncentrat af æble, krydret med kanel, Sevilla orange, limegræs og ingefær.
Malene anbefaler, at man eventuelt tilsætter æbler eller tranebær i små tern umiddelbart inden servering, da de søder mindre end rosiner.
Den hvide gløgg har været forhandlet i MENY-kæden siden 2015. Vejledende udsalgspris kr. 79,50.
Malenes rødsvinsgløgg med kirsebær
Denne rødvinsgløgg er det nyeste træ på stammen af Malenes gløgg og er fra 2016. Den oprinder af et ønske fra Malenes side om at arbejde med kirsebær og er ligesom resten af serien en færdigblandet rødvinsgløgg, som består af 70% italiensk rødvin – dog her tilsmagt med koncentrat fra kirsebær og julekrydderier. Også her er det rankheden, syren og det rene udtryk, der er i centrum.
Den røde gløgg er ny på MENY-hylderne fra i år. Vejledende udsalgspris kr. 79,50.