Den første jul som nyudklækket sommelier
Som nyudklækket sommelier er man praktisk talt selvskrevet til at stå for samtlige vinvalg til familiesammenkomster og middage med vennerne. Det er en udfordring, som jeg synes er sjov at tage op. Dét at tale vin på et niveau, hvor man er sikker på, at alle kan være med, alle lige fra den passionerede hobby-vindrikker til venner eller bedsteforældre, som drikker rødvin, fordi det er, hvad der bliver serveret.
JONAS BRONTON
Er 24 år gammel og bosat i København.
Arbejder som restaurantinspektør på Brdr. Price.
Har været i restaurationsbranchen i mere end 10 år.
Er netop blevet færdiguddannet som sommelier hos Dansk Sommelier Uddannelse.
Det er en opgave at finde noget, som falder i så manges smag som muligt, samtidig med at det hele gerne skal passe til maden og budgettet. Hvis det skal gøres en smule melodramatisk, kan jeg vel sige, at ”med stor viden følger stort ansvar”.
Så sent som forleden dag havde jeg en telefonsamtale med min far, som selvfølgelig omhandlede juleaften og ikke mindst vinen til maden. Min kære far er, hvad jeg vil kalde en passioneret hobby-vindrikker, som ved, hvad han kan lide, og hvad han ikke kan lide. Men det går også lidt dybere end det, da han kan kende forskel på bordeaux og bourgogne. Uden at lyde fordømmende, så var hans forslag til vin en Amarone. Det var jeg ikke forundret over, for det er ifølge min opfattelse stadigvæk danskernes ubestridte go-to vin, når det kommer til julevinen. Jeg prøvede at udfordrer ham en smule og sagde, at jeg havde et andet bud, som jeg synes, han skulle smage. Det var en Vina Ardanza · Reserva · Rioja Alta fra 2001 – en gavmild gave, som jeg modtog efter min eksamen af en god ven og tidligere kollega.
I starten var jeg selv en smule skeptisk, men da jeg fik muligheden for at smage vinen sammen med et confiteret andelår, klassisk rødkål og hvide kartofler med en skøn fuldfed andesovs, ændrede min opfattelse sig. Vinen var tæt på perfekt med friske syrer, modenhed og frugtighed til at veje op for det syrlige i rødkålen. Alt i alt et rigtig godt bud på en fantastisk vin til det traditionelle julemåltid.
For mig er noget af det sjoveste ved at have fået en dybere viden om vin, at jeg kan udfordre det traditionelle og prøve at udvide min horisont. Derfor er mit valg af julevin også faldet på et noget utraditionelt vinområde samt årgang.
Som om planlægning af julemaden og vinen ikke er nok, så skal der allerede, kun en uge efter, igen tages stilling til et nyt måltid. Endnu en gang skal der findes den helt perfekte vin til maden, og det er om muligt med endnu højere forventninger, for det er jo det sidste måltid i det gamle år, og derfor skal det være noget helt særligt.
For mig er det hårde valg og planlægningen dog klaret, eftersom jeg skal arbejde. Det betyder, at jeg sammen med min dygtige køkkenchef og restaurantchef har skullet planlægge menuer for 170 mennesker. Det har været en spændende udfordring, fordi man skal tage så mange forskellige faktorer i mente. Etikette, smag, pris, madmatch og sidst, men ikke mindst, vores gæsters smag. Det er svært at skære alle over en kam, men enhver restaurant har selvfølgelig en idé om, hvilken slags gæster man forventer at have.
Hvad angår mine egne drikkevarer nytårsaftensdag, er jeg blevet en smule udfordret af, at jeg nu arbejder sammen med ikke en, men hele to andre nyuddannede sommelierer. Derfor er kravene til den helt rigtige champagne eller vin lige blevet skærpet en smule. Og ikke nok med det, så har vi også fået en vinkonsulent i flokken af kollegaer, hvor vi alle ønsker at byde ind med en helt speciel oplevelse.
Hvad jeg vælger at tage med til nytår er ikke helt afgjort endnu, men en ting er helt sikkert. Der bliver mousserende, og der bliver højst sandsynligt også champagne.
Jeg håber, at alle får en glædelig jul og en fantastisk start på det nye år.
LÆS OGSÅ: Livet som sommelierstuderende