En hjemmebrygget succes
Det er ikke alle iværksætterdrømme, der lykkes. Men her er historien om én, der med kombinationen af et unikt venskab og en god hjemmebryg er gået i opfyldelse. Vi har mødt det lille bryggeri LÆSK, der trods sin beskedne størrelse og korte levetid har stort mod og store ambitioner.
Kort om kombucha
Kombucha er fermenteret te. Det består i bund og grund af te, sukker, vand og en såkaldt SCOBY. En SCOBY er en symbiose af bakterie- og gærkulturer, der tilsammen arbejder og omdanner sukkeret i teen til organiske syrer og næringsrige stoffer.
Kombucha har et lavt sukkerindhold og indeholder alt lige fra antioxidanter, B-vitamin og C-vitamin til aminosyrer og bakteriekulturer, som man kender det fra syrnede mælkeprodukter som A38. Teen har en perlende fornemmelse og siges at have en afgiftende effekt på kroppen, være god for fordøjelsen og give et energiboost.
På en couch surfing-tur til New York i 2009 havner en ung, dansk pige og hendes kusine tilfældigvis på en sofa hos nogle af amerikanske gutter. Det har sidenhen vist sig at være noget af et held, for det blev starten på et nært venskab og en drømmevirksomhed.
Danske Line Hoff og amerikanske Eric Sponseller blev nemlig rigtig gode venner under Lines besøg i New York, og da hun tog hjem, besluttede de at holde kontakten. I løbet af de følgende år flyttede Eric til Cape Town i en periode, og Line tog en uddannelse som ingeniør i arkitektur. Der var nok ingen af dem, der havde forventet, at de i fremtiden skulle starte en virksomhed sammen. Men en dag for cirka to år siden opstod en idé ud af det blå.
”Er det ikke en god idé at starte et kombucha-bryggeri her i Danmark?” spurgte Line.
Eric har altid været vild med sauerkraut, surdejsbrød og fermentering i det hele taget. Da han fik foræret en kombucha-kultur i fødselsdagsgave af en ven, var han derfor ikke i tvivl om, at det skulle blive hans næste projekt.
”Det, med at starte vores eget, var lidt en joke i begyndelsen,” forklarer Eric.
På det tidspunkt havde han brygget kombucha siden 2010, og Line havde brygget i små to år hjemme i sit eget køkken. De var begge tændte på den mere eller mindre impulsive idé, og for to år siden mødtes de igen for at begynde planlægningen. Eric forlod Cape Town, og denne gang var det ham, der rejste til Lines hjemland og lånte en sofa. Genforeningen gik med at snakke idéer og visioner for deres kommende forretningsprojekt.
”Det meste af 2015 gik vi og ventede på, at Eric kunne få visum. Men vi snakkede hele tiden sammen på Skype og planlagde alting. Da han endelig fik visum sidste efterår, var stort set alt parat til opstart,” fortæller Line.
At brygge er at lære
LÆSK blev officielt stiftet i januar i år, og den første starterkultur kom fra Lines eget køkken. Det tog to måneder at skalere indholdet af det lille glas op til en tank på 500 liter, og hele processen fra hjemmekøkken til storproduktion har bragt de to iværksættere vigtig læring.
”Der er så mange ting, der er vigtigt for kombucha. Temperaturen, selve teen og mængden af vand er bare nogle af dem”, forklarer Eric, og Line supplerer: ”Og så de mikroorganismer, der er i rummet. Der er altså stor forskel på at brygge i et køkken og lokalet her.”
Lige nu holder det lille bryggeri til i de aflagte lokaler fra en restaurant på Vesterbrogade. Det ligger ud til en temmelig befolket gade, og det sker ofte, at folk stopper op for at kigge nysgerrigt ind bag ruderne. Det kan man sagtens forstå, eftersom kombucha ser ret specielt ud både i gennemsigtige glas og i kæmpestore tanke.
Ny spiller på den danske drikkescene
“Interessen for gastronomi har været i voldsom stigning herhjemme de seneste år, og madscenen er nærmest eksploderet. Men drikkescenen er ikke rigtig fulgt med. Det gælder ikke så meget for alkohol, men mere for de ikke-alkoholiske drikke. Og listen over drikkevarer uden alkohol meget er kort,” forklarer Line.
Makkerparrets helt store vision er at revolutionere den danske drikkescene og sætte fokus på en ikke-alkoholisk drik. Målet med LÆSK er at få flere mennesker til at vælge kombucha frem for sodavand. Line og Eric vil nemlig gerne ændre folks grundforståelse af ordet ”læskedrik”.
”Sammenlignet med en sodvand smager kombucha af meget mere. Smagene er komplekse, og de udvikler sig på grund af fermenteringen. Og desuden er der meget mindre sukker i,” forklarer Eric.
Populariteten vokser
I USA har man længe kendt og brygget kombucha, og det bliver anset som en form for helsedrik. I Danmark er det langt fra alle, der har hørt ordet ”kombucha” før, men ikke desto mindre er den syrlige drik ved for alvor at gøre sit indtog. For eksempel kan man opleve en hel kombucha-menu på gourmetrestauranten Mielcke & Hurtigkarl.
Line og Eric mærker også helt tydeligt, at interessen for kombucha stiger. LÆSK har kun været på markedet i lidt over fire måneder, men allerede nu vælter forskellige samarbejdstilbud ind hos det lille bryggeri.
”Vi føler os meget inspireret og vil rigtig gerne samarbejde med en masse spændende mennesker. Vi elsker stadig at brygge kombucha, og det bliver vi ved med. Og vi er ikke bange for at sige, at vi håber, vi bliver et internationalt brand, men folk skal også vide, at det er et dansk brand,” afslutter de to venner.
LÆSK bliver lige nu forhandlet i bl.a. Torvehallerne, Magasin, udvalgte Meyers-butikker, hos Mikkeller Bar og Mikkeller & Friends, BRUS og Kihoskh.
Se den fulde forhandlerliste og læs mere om LÆSK på deres hjemmeside laesk.dk.
LÆS OGSÅ: Kimchi er det nye sort