Den vilde halvsøster
Hver måned vil vores sommelier Julie introducere en ny drue og anbefale fire gode vine. Sauvingnon blanc er en drue, som næsten alle kender. Og den står tit for vine, der byder på noter af lime, grønne æbler, passionsfrugt og fersken. Læs med her og bliv klogere på den markante drue.
JULIE BRINK FÆRCH
… er uddannet tjener og sommelier. Til hverdag arbejder hun som daglig leder og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse i København, og ved siden af er hun vinskribent her på Copenhagen Food.
Sommelieren anbefaler er en række specifikke anbefalinger til dig på vine, der er direkte til at skrive på indkøbssedlen og gå ud at købe. Klummen giver dig svar på hvad, hvorfor og hvordan, og den er samtidig en samling gode råd til, hvordan du selv i fremtiden kan tage styringen i de vine, du sætter på bordet derhjemme. Uanset, om vinen er til hverdag eller fest.
Sauvignon blanc er en drue, som næsten alle kender. Enten fordi de er vilde med dens iltre aromaer og grønne udtryk, eller også fordi de synes, at den kan være alt for meget.
Sauvignon blanc har en lang historie, der tager sit udgangspunkt i den nordlige del af Frankrig, hvor man første gang hører om druen tilbage i 1534 nær Loire. Som halvsøster til blandt andet chenin blanc, grüner veltliner og verdelho, og med store genetiske DNA-ligheder til sémillon, er sauvignon blanc ikke en ubetydelig druevarietet. Og så er den tilmed ”forælder” til druen cabernet sauvignon sammen med cabernet franc.
På verdensplan er der cirka 110.000 hektarer beplantet med sauvignon blanc, og de primære steder, vi ser druen, er Frankrig (Loire og Bordeaux), New Zealand, Chile, Sydafrika, USA og Australien. Men på samme måde som chardonnay er druen nærmest repræsenteret i alle lande, hvor man dyrker producerer vin.
Som en teenager i oprør
Man kan løst oversætte sauvignon blanc til den vilde hvide, og det passer ret godt på druen. Den vokser vildt og iltert, hvis den ikke bliver holdt nede og dyrket på mager jord. Og det er ikke kun planten, der er lidt vild i udtrykket. Også aromaerne kan blive vilde, udfarende og lidt ”teenage-oprørske” i udtrykket. Men da sauvignon er plantet over hele verden, har den også mange forskellige udtryk alt efter, hvor i verden den vokser. Jo varmere druen har haft det, desto mere volumen og tropisk i udtrykket vil vinen blive.
De primære aromaer i sauvignon blanc er lime, grønne æbler, passionsfrugt og fersken. Alt sammen kombineret med et ”urtet” og grønt univers, der for eksempel kunne være grøn peberfrugt og græs. Netop disse aromaer kommer fra pyraziner. Som en meget frugtig og aromatisk vin er vinstilen typisk tør og til tider også fadlagret. I USA har den endda fået tildelt navnet fumé blanc med reference til stilen med fad og røgtoner i vinen.
Dette er vinen, folk elsker at hade, og som nogle af os bare elsker at elske.
2016 Sancerre, Domaine Vacheron, Loire Frankrig
Når du lukker dine øjne og stikker næsen i det her glas vin, så er du ikke i tvivl om, at der er tale om Loire, Sancerre, sauvignon blanc. Den emmer af elegance og frugt, der er holdt i skak af mineralitet og næsten en vibrerende syre, som kildrer i næsen. Vinen balancerer imellem grøn/gul frugt og bitterheden i form af toner fra grapefrugt og lime. Det hele bakkes op af vinens struktur og krop, som fylder perfekt til vinens størrelse. Den her vin er den ideelle ledsager til sol, terrasse og lettere fiskeretter med eksempelvis rimmet helleflynder og sarte grønsager.
Forhandles af Laudrup Vinimport til 189,50 kr. pr. flaske ved 12 flasker.
2014 Clos des Lunes, Lune Blanche, Domaine de Chevalier, Bordeaux Frankrig
Den her vin er lidt en ”snyder”, fordi den er et blend af sauvignon blanc og sémillon. Men da det er bevist, at de to druer DNA-mæssigt er meget nært beslægtet, kan den lige snige sig med alligevel. Vinen er lavet på gamle stokke fra en enkelt parcel omkring Sauterne. Vinen er ren og flot i sine frugtaromaer, og her finder du masser af citrus, grapefrugt og endda eksotisk frugt som lychee og melon. Vinen har lagret på beton og har derfor ingen fadsmag, som man ofte kan finde i Bordeaux. Men dens friske og sprøde stil klæder vinen rigtig godt. Den her vin kan du nyde sammen med dampede nye asparges og sauce mousseline.
Forhandles hos Theis Vine til 169,95 kr. pr. flaske.
2014 Sauvignon Blanc, Márama, Seresin, Marlborough New Zealand
Marlborough plantede New Zealands første sauvignon blanc i 1970’erne, og på 40 år har området skabt en succes, der ikke kan forklejnes af nogen. Sauvignon blanc fra New Zealand er kvalitetsmæssigt helt i top på trods af, at stilen er en anden end den europæiske. Seresin har valgt at lave en prestige cuvée Márama fra vinmarken omkring deres vingård. Her står de ældste stokke, og vinen viser præcis det, som stokke kan, når de får lidt alder på bagen: koncentration og kompleksitet. Vinen har lagret på 25% nye egetræsfade, hvilket også skinner igennem. Stikkelsbær, tomater, peberfrugt, hyldeblomst og asparges. Det hele med kraft, styrke og volumen. Et flot glas, der vil gå godt til lidt kraftigere fiskeretter eventuelt med stegt pighvar og beurre blanc.
Forhandles af H.J. Hansen Vinimport til 175 kr. pr flaske.
2015 Matetic E.Q. Coastal, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley Chile
Vinen her er et godt eksempel på, at Chile efterhånden er mere end en værdig medspiller på den internationale sauvignon blanc-scene. Fra den biodynamiske producent Matetic Vinyards ser vi her en vin med et flot mineralsk og frugtigt udtryk, der sammen giver vinen en flot balance. Marken ligger tæt på havet, og kombination af hav og vin giver i sidste ende en koldklima vin, hvilket man tydeligt kan smage. Vinen er præcis og indbydende, og den har flotte toner af stikkelsbær, asparges, grønt græs og peberfrugt. Til prisen er den i dén grad et rigtig flot glas til både aperitif og eftermiddagssol.
Forhandles hos Erik Sørensens Vin til 129,95 kr. pr. flaske.
LÆS OGSÅ: Druen med de mange ansigter