Danskerne er vilde med italiensk mad
Det italienske køkken er måske danskernes foretrukne. Men hvordan har italienske pastaretter og flødedesserter formået at feje benene væk under danskerne? Vi stiller skarpt på danskernes forhold til Italien.
Hvert år strømmer danskerne på ferie sydpå, og Italien er blandt de mest populære rejsemål. En tur til landet, hvor pastaen flyder i lange baner, hvor solen skinner, og hvor man hele tiden kan høre ordene prego og grazie, står højt på manges ønskeliste. Og det gælder, uanset om der er tale om en storbysferie i Rom eller om camping ved Gardasøen.
Solen og varmen trækker uden tvivl. Men det er i ligeså høj grad det italienske køkken, vi danskere er vilde med.
I Italien er mad højdepunktet. Italienerne er store livsnydere, og de bruger timevis på at handle råvarer på markedet, tilberede dem hjemme i køkkenet og nyde måltidet sammen med deres nærmeste. Det kan danskerne bestemt ikke prale af – de bruger i gennemsnit, hvad der svarer til ½ time på madlavning i hverdagen. Det er nærmest ulovligt at bruge så lidt tid på maden i Italien.
Det er faktisk lidt af et paradoks, når man tænker over det. Kernen i italiensk madlavning er jo, at det skal være enkelt. Det handler ikke om at bruge en masse ingredienser og avancerede teknikker, men om at lade gode råvarer tale for sig selv gennem nænsom tilberedning. Er danskerne bare for dovne?
Nogle vil måske mene, at en omgang ”spaghetti med kødsovs” netop er indbegrebet af den italienske enkelhed og ukomplicerede tilberedning. Det er nemt at lave, og det tager ikke mere end en halv times tid. Måske mindre, hvis man er hurtig. Men spørger man en italiensk kok, vil han nok mene, at din bolognese i hvert fald skal simre i en time.
Når ferien er slut, og man atter må vende snuden mod nord, er det ikke kun det gode vejr, man må efterlade. Det er samtidig farvel og arrivederci til silkeblød gelato, parmesan-dryssede pastaretter og det glas Chianti, man lige har tømt. Tilbage er kun et afsavn og en akut opstået længsel om at vende tilbage snart igen.
Alligevel er trøsten ikke længere så svær at finde. Danskernes bønner er blevet hørt, og i dag er der ikke langt mellem de italienske restauranter. Også supermarkeder og specialbutikker giver dagligt danskerne deres fix fra støvlelandet. Det skyldes til dels, at flere italienere er rejst herop for at dele ud af deres egen kærlighed til god mad og deres mors gode opskrifter. Dem kan man møde på restauranterne, vinbarerne og i delikatesseforretningerne landet over.
Men det er i høj grad også danskerne selv, der har gjort det muligt. Deres ønske om at kunne nyde og smage på det bedste fra Italien uden at forlade dansk jord har skabt en efterspørgsel. Som en magnetisk kraft mellem to poler har Italien altså først suget danskerne ned til sig, og danskerne har så suget bidder af det italienske køkken op til de nordlige breddegrader.
Den tendens har de dansk/italienske Lolli-brødre Roberto, Paolo og Guido også iagttaget. Vi talte forleden med dem om vin (læs Brødrene Lollis vinanbefalinger til Italian Dining Week 2016) og om at være italiener i Danmark. Herunder fortalte Roberto Lolli blandt andet:
”Det er helt tydeligt, at danskerne har taget både det italienske køkken og mad til sig. Ting, som kunne virke mere eller mindre eksotiske for 15-20 år siden, er i dag smeltet fuldstændig ind i en dansk husholdning. Det er ting som for eksempel carbonara og rucola.”
Er det mon evig kærlighed fra Danmark til Italien? Det er meget muligt. Og det er vist sikkert at sige, at danskerne slet ikke har fået nok af den sydeuropæiske køkkenstil endnu.
Har du fået lyst til italiensk mad ovenpå læsningen? Her er et par opskrifter til at stille sulten.
Verdens bedste pastasauce
Tortelli burro e salvia
Bruschetta med ricotta rørt med friske krydderurter
Polenta med ristede svampe, parmesan og majs
LÆS OGSÅ: Hold efterårsferie på italiensk manér