Dansk bartender er verdens næstbedste
Fredag morgen dansk tid kårede cocktailkonkurrencen, World Class, verdens bedste bartender i Mexico City. Den præstigefulde titel gik til Kaitlyn Stewart fra Canada, men danske Mate Tamas Csatlos fra Kabuku i København endte op med en imponerende topplacering.
St. Regis Hotel i Mexico City strækker sig med sine 150 meter mod den blå himmel som et high ball-glas på en flad bardisk. Mens eliten indenfor cocktailens verden mandag morgen stod i kø for at komme forbi de bevæbnede vagter og ind gennem glasdøren til det eksklusive hotels aircon-tempererede lobby, var byens indbyggere på vej på arbejde i et inferno af dyttende biler, der holdt i kø, så langt øjet rakte. Der er ikke mange cykler i Mexico City, som vi kender det fra København, og det understregede måske vigtigheden af årets finaletema, der var bæredygtighed.
Cocktails er som udgangspunkt i skarp kontrast til den bæredygtige tanke, omgærdet af en vis form for ekstravagance. Det har World Class-konkurrencen siden opstarten i 2009 gjort en dyd ud af at pointere, hvilket blandt andet har resulteret i slutrunder på et krydstogtskib i Middelhavet, på Orient Expressen fra Gleneagles i Skotland til London og sidste år på 1 Hotel South Beach i Miami.
Men på trods af årets lidt fodformede tema skuffede de ydre omstændigheder på ingen måde. Verdens største spiritusproducent, Diageo, der står bag World Class, havde lejet hele St. Regis Hotel og indrettet det til en slags Disney World for voksne med en forkærlighed for det gode i livet.
Alle tre etager var forbundet af en kæmpe aula i midten, og hver etage var indrettet med temabarer, som fokuserede på henholdsvis rom, gin, vodka, tequila og whisky. Her kunne ens smagsløg så prøve kræfter med de nyeste tendenser indenfor cocktailens verden. Og på de samme etager fandt man også de forskellige konkurrencescener, hvor årets finalister skulle dyste med hinanden overfor verdenspressen, branchefolk, kollegaer og en masse rullende kameraer.
Bedste danske resultat nogensinde
Efter udfordringer som Mex-eco, hvor bartenderne skulle lave en bæredygtig cocktail, Signature, hvor de skulle sammensætte en cocktail med en personlig historie, Heat of the moment, hvor de skulle kreere en drink af lokale mexicanske ingredienser og til sidst Cocktails at home, hvor de stod overfor opgaven at fremstille en simpel cocktail i et opbygget tv-køkken, blev de 55 bartendere skåret ned til 10.
Danske Mate Tamas Csatlos klarede med en sikker shakende hånd det første skarpe sving og stod herefter overfor udfordringen Lucha Libre, hvor han skulle lave seks klassiske cocktails på bare fem minutter. Det sendte ham videre i top fire, hvilket er den bedste danske placering under World Class-konkurrencen nogensinde. Sidste udfordring hed slet og ret Final Challenge, og her skulle de sidste fire finalister arbejde ud fra de fire elementer jord, vand, ild og vind. De havde 15 minutter til at sammensætte fire velsmagende og afbalancerede cocktails, der hver tog udgangspunkt i ét af elementerne. Selv om Mate måtte se sig slået af canadiske Kaitlyn Stewart og nøjes med en andenplads, drager han fra margaritaens hjemland med løftet pande og den højeste danske placering ved World Class-konkurrencen nogensinde.
“Jeg er utroligt glad og stolt over min placering. Det er i det store hele gået, som jeg håbede på og drømte om. Jeg føler, at jeg har lært utroligt meget gennem den sidste uge og samtidig fået afdramatiseret, hvad finaledagene handler om. Og så har jeg også bevist overfor mig selv og alle andre, at jeg kan gøre mig gældende blandt verdens absolutte elite. Det er fedt,” siger Mate Tamas Csatlos.
Stabilt og højt niveau
Han har også meget at være stolt af, hvis man skal tro World Class-dommer og tidligere vinder Charles Joly. Han har fulgt Mate tæt hele ugen og været imponeret over hans smagsforståelse gennem konkurrencen. Ifølge den tidligere vinder giver det en bartender en interessant kant, hvis han eller hun kan bygge bro mellem madens og cocktailens verden.
”Hans niveau har være stabil og højt hele ugen, og det er vigtigt i en konkurrence som den her. I udfordringen Heat of the moment kunne man virkelig fornemme, at han kommer fra en cocktailbaggrund, der er forholdsvis raffineret. Hvis man er i stand til at kombinere tekniske færdigheder med en personlighed, der brænder igennem, har man gode kort på hånden. Mate er i besiddelse af begge dele,” fortæller Charles Joly.
Bæredygtige nordiske cocktails
Med 55 deltagende lande er stilen, smagssammensætningerne og præsentationsformerne vidt forskellige fra deltager til deltager. Men Mate Tamas Csatlos skriver sig ifølge dommerpanelet ind i en ganske særlig nordisk cocktailtradition, der har været med til at løfte ham helt til tops i konkurrencen.
”De nordiske lande er generelt utroligt dygtige til at tænke bæredygtighed ind i deres cocktails. Altså det her med at benytte lokale ingredienser, så man udgår for meget CO2-spild og for eksempel droppe det klassiske plastiksugerør. Det gør, at både Danmark, Norge, Sverige og Finland har være godt klædt på til de forskellige udfordringer i år,” siger Jennifer Le Nechet, der vandt World Class sidste år, og i år har været dommer.
Guld til Canada
Titlen som verdens bedste bartender gik til canadiske Kaitlyn Stewart, der specielt udmærkede sig i konkurrencens femte udfordring, hvor de konkurrerende bartendere skulle lave seks klassiske cocktails på seks minutter i en boksering omgivet af hundredevis af tilskuere. Her viste hun ifølge dommerpanelet usædvanligt overblik og kølighed sammen med en stor viden og karisma.
“Jeg er utroligt overrasket og glad. Det har været en intens uge med hårde udfordringer mod de dygtigste bartendere, jeg nogensinde har mødt. At nå i finalen var i sig selv fantastisk, men at afslutte ugen som vinder er helt vildt. Jeg er så optaget af tanken om at bruge bedre ingredienser og bedre opskrifter til at skabe endnu bedre cocktails, og jeg har elsket hvert øjeblik af denne oplevelse,” fortæller Kaitlyn Stewart.
LÆS OGSÅ: Danmarks bedste bartender hedder Mate og er fra Ungarn