Bekæmp madspild, og spar penge
Du behøver ikke være en del af en større organisation eller butikskæde for at kunne gøre en forskel i kampen mod madspild. Der dukker hele tiden flere initiativer op, der gør den enkelte forbruger i stand til at gøre sit. Det er app’en YourLocal et eksempel på.
Hver dag må danske butikker smide mere end 450 tons mad ud. Men det vil madspildsapp’en YourLocal ikke være med til. Som bindeled mellem butikker og forbrugere opfodrer app’en til at tage et fælles ansvar og gå sammen ind i kampen mod madspild.
Et hurtigt kig i YourLocal på telefonen viser tilbud på blandt andet en lun kartoffelsandwich fra Café Ristet Rug til 25 kroner, en portion daal med ris fra Curry Nation i WestMarket til 59 kroner og tre boller til halv pris hos Meyers Bageri i Jægersborggade. Overskydende mad, der ikke fejler noget som helst, men som under normale omstændigheder ville ende i skraldespanden.
I 2015 gik iværksætterne Kasper Kastoft Nielsen og Sebastian Dueholm ind i kampen mod madspild. Med iværksættererfaring fra andre nystartede virksomheder og med en forkærlighed til gastronomi opstod idéen til et værktøj, der skal reducere madspild.
Drevet af frivillige kræfter, trofaste og engagerede folk – og til at begynde med i en vaskekælder på Vesterbro – lykkedes det de unge iværksættere og deres hold at gøre idéen til virkelighed. Resultatet blev YourLocal, den første app i Danmark mod madspild.
En lokal forskel
Med tanken om, at vi deler et fælles ansvar for at komme madspild til livs, forbinder YourLocal lokale butikker og forbrugere med hinanden. Via app’en kan forbrugere følge lokale butikker og spare penge på mad og måltider, hver gang butikkerne lægger tilbud op på deres overskydende mad. Der er lige nu mere end 500 butikker tilknyttet YourLocal, og de spænder fra bagere, delikatesseforretninger, supermarkeder, caféer og helsekostbutikker.
”Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra de mange butikker, som har reduceret deres madspild, hvilket vi er utroligt stolte af. Vi vil rigtig gerne støtte de små lokale butikker, som er særligt sensitive overfor at brænde inde med overskydende mad,” fortæller Kasper Kastoft Nielsen.
Indtil videre er YourLocal mest udbredt i de danske storbyer København, Aarhus, Aalborg og Odense, men målet er at sprede konceptet til endnu flere byer og på sigt at blive internationale.
LÆS OGSÅ: Fra kaffegrums til østershatte