Er 2017 året, hvor du skal blive sommelier?
Måske er 2017 året, du skal træde ind i vinens verden og udleve din drøm. Dansk Sommelier Uddannelse starter op for anden gang til januar, og du kan stadig nå at komme med.
Danmark har altid haft en lang og stolt tradition inden for mad og vin, og denne tradition har været grobund for nogle af verdens bedste restauranter. Disse restauranter er en stor grund til, at vi i Danmark kan tiltrække nogle af verdens bedste sommelierer til vores restauranter. Netop derfor var det lidt et paradoks, at vi i Danmark ikke havde en sommelieruddannelse før i 2016.
I januar tidligere i år startede Dansk Sommelier Uddannelse (DSU) op for første gang i København. DSU er en skole for sommelierer, drevet af sommelierer. Missionen er at uddanne de bedst mulige værter til restauranterne med sammensætningen af mad og drikkevarer som kerne. Uddannelsen vil ikke bare handle om teori, men også føre teori ud i praksis.
“Jeg valgte sommelieruddannelsen, fordi jeg rigtig godt kan lide at nørde rundt i vinbøger og blive klogere på både historie, smage, dufte, producenter og det personlige og objektive “navigationssystem”, der ligger i at guide gæster i restauranten rundt i vinkortet. Vin-verdenen er kæmpe stor, men også utroligt spændende med den konstante udvikling. Derudover er min passion for vin og drikkevarer stor, og den er kun blevet endnu større, efter at jeg nu snart har færdiggjort uddannelsen,” fortæller Camilla Nørgaard, som til dagligt er tjener på Gastroteket i Odense.
Detaljer om uddannelsen
Skolen har lokalet i det smukke og gamle H.C. Andersen Slottet i Tivoli. Over 38 undervisningsdage (mandage fra 9. januar 2017 og frem fra kl. 09.00-17.00) vil de kompetente undervisere føre de studerende igennem både den gamle og den nye verden af vin. Der vil være mere end 300 timers undervisning, og flere end 600 vine smagt undervejs.
Foto: Julie Brink Færch, daglig leder af DSU.
Fag som værtskab, gæstepsykologi, service og praktiske elementer såsom åbning af vin, dekantering og årgangsbedømmelse er også på skemaet. Vigtigst af alt vil mad og drikkevarer-sammensætning være et separat fag. Her vil de studerende gennem hele året udvikle de kundskaber, som skaber grundstenen for en god og dygtig sommerlier: at kunne sammensætte drikkevarer succesfuldt med gæstens madvalg.
Dygtige sommelierer fra Norden vil undervise
DSU har hentet nogle af nordens dygtigste sommelierer til at undervise på uddannelsen. Fra Danmark er det blandt andet Peter Pepke, Søren Ledet, Simon Olesen og Kathrine Larsen MS. Fra Sverige kommer verdensmesteren Andreas Larsson og fra Norge Ken Engebretsen. Dansk Sommelier Uddannelse prioriterer, at alle undervisere er gode formidlere og erfarne sommelierer. Julie Brink Færch, som er uddannet både skolelærer, tjener og sommelier, vil være den daglige leder for DSU og vil sørge for, at alle DSU’s standarder og mål opretholdes.
Camilla Nørgaard fortæller: “Min oplevelse med uddannelsen har været enormt positiv, og jeg har ikke fortrudt et sekund, at jeg selv har betalt min uddannelse. Jeg har rejst fra Odense til København 38 meget tidlige mandag morgener, hvilket har været hårdt, men også det hele værd. Jeg har mødt andre skønne kommende sommelierer med samme passion som jeg. Det er skønt at være omgivet af folk, som kan tale med om de forskellige terroir, druer, vinstokke, producenter, dufte og smage, som bare er en lille del af, hvad vin-verdenen byder på.”
Pris: 40.000 kroner (moms fritaget – bliver tilføjet i tilfælde af firma). Dette inkluderer undervisning, grundbog, smagning samt forplejning på undervisningsdage. Tilmeldelse foregår online på www.dansksommelieruddannelse.dk.
For mere information eller spørgsmål kan du kontakte Julie Brink Færch på tlf. 28 60 50 30 eller julie@dansksommelieruddannelse.dk.
LÆS OGSÅ: Fra tjener til sommelier